Pilkällan eller Mogarpskällan

Kulturhistoria

Pilkällan eller Mogarpskällan är en offerkälla. Namnet Pilkällan kommer ifrån då pilgrimmer på sin färd kanske mot eller ifrån Vadstena stannade för att dricka källans vatten satte sin stav, som ofta vara gjord av pilträ, i jorden. Pilträ har väldigt lätt för att rota sig och marken var vattenrik här. Det har funnits 12 pilträd runt källan.

Källan är belägen på Sya Gårds mark. Enligt traditionen skulle källan klädas med blommor och björkar varje midsommar annars blev det otur med boskapen på Sya Gård. Vissa källor säger även att oturen drabbade alla i omgivningen om inte källan kläddes på midsommaren och ingen har vågat frångå denna tradition. Varje midsommarafton klockan 9.00 samlas människor från när och fjärran för att medverka. Programmet är fritt för var och en som vill bidraga med något som sång, musik och diktläsning.

Stenen som står på platsen är framtagen på Nydals ägor av John Unell som också inristat texten med lydelsen: "Pilkällan, en gammal offerkälla, Sya Hembygdsförening reste stenen 1979". På platsen finns också en mindre sten med texten: "Pusta och rasta sinkar ingen resa" och är även den framtagen av John Unell.

Uppe vid vägen finns gamla stenstolar med kätting emellan. Två av dessa har stått som grindstolpar vid Halvö på gränsen mellan Sya och V.Harg. Här vaktade Ka-Nilsa för att få en grindslant då han öppnade för resande. Hans namn var Karl Nilsson och han bodde i en stuga invid vägen.

Invid vägen mellan Pilkällan och Sya station stod tre kungsekar. Sägnen förtäljer att de tre ekarna hade planterats vid ett möte som ägt rum här mellan tre konungar. Trakten skulle gå under om dessa tre ekar höggs ned. De föll i en hård storm i september 1969 och en stock från dessa kungsekar har rests vid Pilkällan.

Välkommen att ta en paus i den vackra dungen.

Kontakt och hitta hit

Melltorp Sya, Mjölby

Kontaktperson: Sya hembygdsförening
Telefon: 070-2650252
E-post: syahembygd@gmail.com

Webbplats: Pilkällan, hos sya-hembygd.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.