Vitputsad kyrka med gråsvart tak. Höga fönster som är rundande upptill.

Bjälbo kyrka

Kyrka

Som ett minnesmärke över den idag lilla jordbruksbyns storslagna historia står kyrkan med sitt robusta torn i lummig grönska mitt på Östgötaslätten. Här låg den mäktiga Bjälboättens, eller folkungaättens, stamgods.

Kyrkan är uppförd under första hälften av 1100-talet som en av de tidiga stenkyrkorna i Östergötland. Själva kyrkobyggnaden präglas både interiört och exteriört av den gustavianska tidens ideal efter 1700-talets ombyggnad med förstorade fönster och centrerad sydportal. Men här och där syns partier med medeltida puts i fasaden.

Bjälbo är känt för att vara Birger Jarls födelseort. Men vad gäller det stora tornbygget på 1200-talet är det hans mor Ingrid Ylva som är huvudpersonen. Hon ska ha ärvt Bjälbo av sin far Sune Sik, son till kung Sverker den äldre, och varit den som planerade och beställde tornbygget. Tornet är ett av de största i stiftet med en bredd på 10 meter, höjd på 21 meter och tornhuven med sina 18 meter. Den vackra järnsmidesdörren har flyttats från kyrkans sydportal som murades igen på 1780-talet. En årsringsdatering av dörrvirket visar att det är avverkat 1220-40. Smidet har troligen återanvänts efter att kyrkan brann före 1240. En trappa upp i tornet finns två tunnvälvda kamrar. Den första kammaren har fungerat som bostadsrum. Vid den arkeologiska undersökningen hittades matavfall och annat som visar på bostadsfunktionen. Den andra kammaren har en dörr som kunde låsas inifrån och kallas Ingrid Ylvas kammare. Kammaren kan under oroliga tider ha fungerat som ett säkert skyddsrum för Bjälboättens medlemmar.

Kyrkan ligger på vägen mellan Skänninge och Väderstad. Skyltning från E4 avfart Mjölby mot Skänninge. Följ skyltning mot Bjälbo.