Skog med en stig och en pinne med röd markering nedstucken i marken.

Östgötaleden

Vandring

Upplev Östergötlands omväxlande natur och rika kulturmiljöer. Välj bland över 100 etapper av olika svårighetsgrad och ge dig ut i det vackra östgötska landskapet!

Östgötaleden bjuder på fantastiska möjligheter till varierade natur- och kulturupplevelser genom Östergötlands vackra landskap. Du kan följa leden i djupa mosskogar och bergig vildmark, genom det unika eklandskapet, över den böljande östgötaslätten, längs Vätterns kust och i vacker skärgårdsmiljö.

Alla kan njuta av en tur på Östgötaleden! Det finns över 100 etapper är av olika karaktär och svårighetsgrad och med hjälp av ledbeskrivningarna kan du hitta något som passar dig. Det finns något för alla. Utöver olika etapper utvecklas leden även med rundslingor av olika längd med samma start och mål.

Östgötaledens hemsida och digitala karta kan användas för att planera vandringen i förväg eller som ett stöd vid vandring. Där finns det du behöver veta, oavsett om du vill gå en kort promenad med barnen eller ger dig ut på ett riktigt långt äventyr. Kartan innehåller texter och bilder som visar sträckornas karaktär och information om startpunkter och faciliteter som rastplatser, vindskydd och toaletter etc. Östgötaledens alla sträckor är markerade med orange färg i naturen, på stolpar och pilar som ska vara lätt att följa. Allt fler av våra etapper utrustas med vägvisare med avståndsangivelser till del- och slutmål och faciliteter som rastplatser, vindskydd med mera.

Mjölby är en bra utgångspunkt för såväl korta som långa vandringar i spännande natur bland orkidéer, istidsspår och kulturlämningar. Sträckan mellan Bleckenstad cirka en mil söder om Mjölby till Örbackens naturreservat ungefär sex kilometer norr om Mjölby, är uppdelad i tre etapper. Sommaren 2020 utökades leden med en ny rundslinga mellan Mjölby och Sya.

Välkommen att ta del av Östergötlands natur!

Kontakt och hitta hit

Region Östergötland är huvudman och samordnar arbetet med leden.

Telefon: 010-1036511
E-post: ostgotaleden@regionostergotland.se
Hemsida: www.ostgotaleden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.