Se och göra

Vandringsleder och spår vid Skogssjöområdet

Runt Natursköna Skogssjön i Mjölby finns olika vandringsleder att välja mellan. Här passerar också Östgötaleden. En lämplig start är vid Skogssjöns friluftsgård och parkering. Under sommarmånaderna kan du ta en paus på friluftsgårdens café och uteplats medan du ser ut över Skogssjöns glittrande vatten eller tar ett svalkande dopp i sjön.

Gula slingan är 4,5 kilometer lång. Den går förbi Skogsjö gård och på vissa ställen är slingan relativt tuff, framförallt där leden följer gropar och åsar. Dessa är en följd av inlandsisen som smälte bort från trakten för omkring 12 000 år sedan. Gula slingan går också bitvis igenom igenvuxna skogsdelar och angränsar till kärrmarker där det finns ett rikt fågelliv.

Röda slingan är 2,5 kilometer lång. Slingan leder genom en omväxlande skog, ömsom ljus och öppen, ömsom mer sluten och vildvuxen. Här kan vardagspromenaden ge spännande naturupplevelser av skogens djur och fåglar samtidigt som du får din dagliga motion. Terrängen är medelsvår. På delar av slingan är terrängen relativt tuff. 

Istidspåret är märkt med blå markering och är 3 kilometer långt. Delar av spåret följer Östgötaleden som är markerad med orange färg. Istidsspåret har informationsskyltar, som berättar om rullstensåsar och dödisgropar, samt den flora och fauna som finns i naturreservatet. Terrängen är relativt tuff. Ibland går spåret upp på höga åsbackar för att sedan gå ner i sänkor. Detta för att du ska kunna utforska inlandsisens olika formationer. Formationerna är så omfattande och framträdande att området är av riksintresse för forskning och undervisning om den senaste istiden.

Kontaktinformation

Skogssjöbadsvägen 1
59544 Mjölby
Telefon: 010-2345000

Hemsida: https://www.mjolby.se/upple...

Hitta hit

Res med kollektivtrafiken

Bussen stannar på stora vägen. Man får promenera ca. 500 meter mot Skogssjöbadens friluftsanläggning.

Vägbeskrivning

Skogssjöns naturreservat med vandringslederna når man enklast från parkeringen med infart från vägen mellan Mjölby och Skänninge som går förbi Slomarp. Skyltning finns från denna väg.