Sevärdheter

Örbackens naturreservat

Örbackens kalkkärr ligger nedanför Mjölbydeltats norra sluttning. Kärret är troligen den mest typiska översilningsmyren i Östergötland. I det öppna kärret tränger källvatten fram och samlas i små slingrande bäckar. Genom det kristallklara vattnet ser man att botten är täckt av vita kalkutfällningar från det kalkrika vattnet.

Det kalkhaltiga vattnet i Örbacken ger upphov till en mycket rik flora. I maj blommar den rosa majvivan, bland tuvor av axag. Orkidéerna, med sin enorma färg- och formrikedom dominerar i kalkkärret på sommaren. Flugblomstret är en fascinerande orkidé som med sina insektslika blommor lockar till sig stekelhanar som pollinerar blomman.

Den vanligaste orkidén i Örbacken är kärrknipprot. I reservatet finns också många ängs-, blod- och vaxnycklar, som förekommer i olika färgvarianter. En fjällväxt, svarthö, trivs i Örbacken. Den finns bara på några få platser i södra Sverige, där den lever kvar sedan inlandsisen försvann. Örbackens kalkkärr är också värdefullt ur ett internationellt perspektiv. Därför är Örbacken utsett till Natura 2000-område. Natura 2000 är ett nätverk över värdefull natur inom EU.

För mer information klicka här.

Kontaktinformation

Box 685
59623 Skänninge
Telefon: 010-2235000

Hemsida: https://www.lansstyrelsen.s...

Hitta hit

Vägbeskrivning

Örbacken nås från vägen mellan Mjölby och Skänninge. Sväng av vid skyltning Örbacken från motorvägen och följ skyltning.