Sevärdheter

Solberga gravfält

Solberga naturreservat är ett stort sammanhängande ekområde. Hagarna med sina grova, gamla ekjättar ligger vackert på båda sidor om Svartån och kring gården Solberga. I reservatet finns även blandskogar, en gammal tallskog och spännande gravfält från järnåldern.

Delar av området ingår i ett riksintresse för kulturmiljövården. Det kanske mest anmärkningsvärda är de två gravfälten från järnåldern, med sammanlagt cirka 150 gravar. Dessa gravfält ligger i den östra betesmarken söder om Svartån. Gravarna är av olika typ, stensättningar, resta stenar, domarringar, kammargravar och även en treudd. Även en bra bit utanför gravfälten i den västra hagen har två enskilda gravar hittats.

Gamla åkrar från olika tidsåldrar förekommer på några ställen i betesmarkerna och till dessa hör enstaka rösen och diken. En stensträng från järnåldern finns också att beskåda i närheten av gravfälten.

Kontaktinformation

Hitta hit

Vägbeskrivning

Parkeringsplatsen till reservatet ligger intill vägen mellan Sya och Mjölby. Åk från Sya mot Mjölby och parkera på höger sida. Promenera ca 100 meter över en åker (ok med markägaren att korsa åkern). Informationsskyltar finns vid reservatets ingång.