Sevärdheter

S:ta Ingrids Gille, Skänninges hembygdsförening

Mitt i hjärtat av Skänninge ligger kulturreservatet. Här finner du örtagården, rosariet och de tre vackra museigårdar där S:ta Ingrids Gille bevarar stora delar av sina samlingar.

Sjölingården - ett levande museum på en 1700-talsgård

Här finner du handelsbod, apotek, urmakeri mm och mängder av andra föremål från olika tidsepoker. På gården finns även ett stall, en fungerande smedja och Skänninges äldsta museibyggnad, den lilla Solbergastugan.

Sjölingården är nischat som museicafé eftersom man är välkommen att slå sig ner mitt bland museiföremålen för att inta sitt fika - "Njut av kaffet och smaka på historien!" På gården bjuds också på olika evenemang under sommarmånaderna, riktade till alla åldrar.

Axbomsgården - väcker många minnen till liv! 

Huset är uppfört under 1700-talet och inrymmer idag vårt skolmuseum med skolmaterial och skolmiljöer från 1800- och 1900-tal. Här är du välkommen att slå dig ner i skolbänkar från 1800-talet. Ett uppskattat museum av både stora och små!

Sandbergsgården - med kulturminnesmärkt trädgård!

En 1700-talsgård där de små titthålen i dörrarna ger minnen av hur pigan stod och kikade på sitt husfolk. Här får du uppleva en 1800-tals borgarmiljö där originalmålningar från 1700-talet finns bevarade. Den tillhörande trädgården med bodar, lusthus och de gamla växterna och fruktsorterna är den enda kulturminnesmärkta trädgården i Mjölby kommun.

Rådhuset - arkeologisk utställning och mycket mer...

I Rådhuset, som uppfördes 1770, har S:ta Ingrids Gille ansvarat för historiska utställningar sedan 1971. Här visas stadens och Rådhusets historia i form av texter, bilder och modeller. Fynd från arkeologiska utgrävningar samsas med skulpturer av Gottfrid Larsson och Carin Nilson.

Kontaktinformation

Rådhuset Stora Torget
Skänninge
Kontaktperson: Tabita Gårdstrand
Telefon: 0142-40296
Bokning: 0142-40296
Fax: 0142-40296

E-post: staingridsgille@bahnhof.se

Hitta hit

Öppettider

Sjölingården är öppen under sommarmånaderna då gården drivs som museicafé, för specifika tider se Facebook eller ta kontakt. De andra gårdarna går att besöka efter kontakt med S:ta Ingrids gille på 0142-40296 eller staingridsgille@bahnhof.se Rådhuset är öppet v.2-52 vardagar 10-14 I samarbete med Guideföreningen går det även boka visningar / guidningar på våra gårdar.

Fakta

S:ta Ingrids Gille bildades 1926 och har sedan dess till främsta uppgift att tillvarataga det gamla som ännu finns i vår kulturbygd. Ett av föreningens mål från början var att försöka skapa ett "fornhem" i Skänninge. Detta "fornhem" finns idag i vår stad, nämligen kulturreservatet med de tre museigårdarna.

Gillet tar också, tacksamt, emot gåvor till samlingarna som sedan omhändertas och förvaras i gillets regi. Vår strävan är att samlingarna, som konkret pekar på vår historia, ska visas och göras lättillgängliga för allmänheten att ta del av.

Alla är välkomna att hos Gillet söka historik inom olika områden som har anknytning till vår stad. I våra arkiv och samlingar finns mycket bevarat. Vi har många gamla fotografier, dokument och tidningar från olika tidsepoker. Vi har även ett hembygdsbibliotek med alla böcker som har skänkts till oss genom tiderna.

Vill du bli medlem i S:ta Ingrids Gille?

Medlemsavgiften är för 2022: 100:- per år för enskild person eller 150:- för par / familj.

Medlemsavgiften betalas in på Bankgiro nr: 5780-6440
eller Swish: 123 642 96 25
Det går även bra att betala kontant på Rådhuset.

Vägbeskrivning

Du hittar vårt kontor och hembygdsbibliotek/stadsmuseum i Rådhuset vid Stora torget i Skänninge. Museigårdarna ligger runt Järntorget i gamla Skänninge. Följ Järntorgsgatan från Stora torget.