Potatisrondellen

I Mjölby kommun, med läge mitt i det bördiga Östergötland hittar du en King Edward potatis placerad mitt i en rondell.

Skulptur av en stor King Edward potatis i rondell

Varför ligger King Edward i rondellen?

Här i Mjölby kommun har det utvecklats en mängd företag kopplade till livmedelsproduktion. Förutom alla jord- och lanbruksföretag på Östgötaslätten verkar många företag inom förädlingsindustrin. Här finns många stora odlingar av spannmål, grönsaker och såklart potatis.

I kommunen verkar även en mängd företag inom livmedelsindustrin exempelvis ASM Foods, Mantorpsköket, Fåddman och Lantmännen med flera olika verksamheter. Svensk honungförädling driver landets största förädlingsanläggning för svensk och importerad honung här.

Maten återkommer också i gymnasieutbildningen. Vi är mycket stolta över Dackeskolan som driver en av Sveriges allra mest framgångsrika kockutbildningar. Eleverna har vunnit många fina utmärkelser och kock-SM för gymnasieelever ett flertal gånger.

Maten har alltså särkskilt stor betydelse i Mjölby kommun. För att symbolisera detta har vi valt att placera en King Edward potatis i en av våra rondeller.

Fakta om potatisrondellen

Potatisen finns i rondellen där riksvägarna 32, 50 samt Svarvargatan och Brahegatan möts, vid infarten till Viringe i Mjölby.

Konstnären är Lars-Åke Pettersson som tillsammans med potatisbönderna i kommunen tagit fram en skiss. Därefter var det företaget Rodeco från Åtvidaberg som skapade potatisten efter skissen.

Potatisrondellen även kallad Mjölbypotatisen har funnits sedan 2011.