Person håller i en telefon framför en sjö.

Digitala vandringar

Friluftsliv, Vandring

Upplev våra platser genom vandringar på din mobil eller dator.

Mjölbyvandringen

Följ med på en vandring i Mjölby stad, utifrån Bo Janssons bok "Hus i Mjölby." Denna vandring består av ett axplock av de byggnader och de vackraste byggnaderna som Mjölby har att erbjuda. Som Östergötlands yngsta stad (med stadsrättigheter först etablerade 1920) kan man dra den förhastade slutsatsen att Mjölby skulle sakna historiska byggnader. Detta är dock inte alls sant. Den gamla kvarnbyn har många vackra byggnader med spännande historier att beskåda.

Starta Mjölbyvandringen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skänninge Då och Nu

En vandring där du kan se bilder från Skänninge under tidigt 1900 tal direkt på plats så du kan jämföra med hur det ser ut idag.
På flera av bilderna kan man se saker som än idag finns kvar.

Starta vandringen Skänninge Då och Nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skänninge rådhus

Rådhuset uppfördes 1770 efter ritningar av arkitekten Carl Fredrik Adelkrantz. I rådhuset inrymdes stadens styrande och dömande myndigheter samt ett häkte. Det har även bland annat inrymt skola, polisstation, brandstation och telegraf. Huset har byggts om vid flera tillfällen och vid en ombyggnad 1917 under arkitekt Carl Westman ledning fick huset sitt nuvarande utseende.

Här visas stadens och Rådhusets historia i form av texter, bilder och modeller. Fynd från arkeologiska utgrävningar samsas med skulpturer av Gottfrid Larsson och Carin Nilson. Idag används Rådhuset som utgångspunkt för Skänninges hembygdsförening S:ta Ingrids gille.

Starta vandringen i Skänninge rådhus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skänningevandringen

Vandra genom en av Sveriges äldsta städer! Vandringen tar cirka 30 minuter och går förbi några av de olika sevärdheterna som Skänninge har att bjuda på. Den börjar vid Vårfrukyrkan och slutar i Lindbladsparken.

Starta Skänningevandringen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Runstensvandringen

Följ med på en resa i Mjölby kommun och lär er om runstenar som ristades under sena järnålderstiden eller vikingatiden under perioden 800 - 1000-talet e. kr.

Starta Runstensvandringen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Kulturarv Östergötland drivs av Östergötlands museum.

Telefon: 013-23 03 00
E-post: kulturarv@ostergotlands­museum.se
Webbplats: Östergötlands museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.